Kennys egna favoritrecept

Pocherad torsk med skirat smör

Ingredienser för 4 personer:
4 st torskryggfiléer
3 msk salt
100g smör
4 msk riven pepparrot
Potatis

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i rikligt med salt, dra ner värmen till 3an och lägg i den frysta torskryggen. Låt sjuda i ca 15minuter eller till innertemperaturen är 50° grader. (Upptinad torsk sjuds i ca 6-8minuter)
  2. Koka potatis.
  3. Smält smöret och riv pepparroten.
  4. Ta upp torsken med en hålslev och tryck försiktigt ur vatten från torskryggen och servera med kokt potatis, skirat smör och riven pepparrot.

Lax i ugn

  1. Lägg laxen på plåt eller ugnssäker form med valfri marinad/kryddning.
  2. Tillaga den tinade laxen mitt i ugnen på 175°C-200°C beroende på ugn i ca 12-15 minuter. Är laxen djuptfryst tar det ca 20-25 minuter. Baka tills laxen är ljusrosa innuti.


Tips på marinad/kryddning:

  •  Endast salt och vitpeppar
  • Grillkrydda och chiliflakes
  • Riven ingefära, salt och vitpeppar
  • Pestotäcke
Servera med valfri tillagning av potatis, ris eller sallad

Rimmad skreitorsk

Ingredienser för 4 personer:
800-1000gram Torskrygg (1 bit per person 200-250g)
4 msk salt
2 tsk socker
1 liter vatten
800g potatis
100g sockerärtor
100g sparris
100g smör

Gör så här:

  1. Blanda salt, socker och kallt vatten. Lägg ner torsken och låt den rimma i 1-2h.
  2.  Koka potatisen och sätt ugnen på 150 grader.
  3. Ta ur torsken från rimmningslagen och salta mer. Stek fisken i rikligt med smör så att den får en fin yta. Lägg sedan torsken i en ugnsform och tillaga till fisken uppnår 54grader, ca 10-15minuter.
  4. Stek sockerärtor och sparris i smörstekpannan
  5. Servera med kokt potatis, de smörstekta grönsakerna och toppa fisken med bryntsmör.

Oströsti till torskrygg

Ingredienser för 4 personer:
Salt och peppar
600g potatis
100g riven ost (Helst lagrad)
1dl gräslök

Gör så här:

  1. Skala potatisen och riv den grovt, krama ur så mycket vätska om går. Blanda med riven ost och gräslöken tillsammans med salt och peppar.
  2. Klicka ut potatissmeten i 4 kakor och stek på medelhög värme tills dom får en gyllende färg, ca 10min. 
  3. Servera med rimmad torskrygg. (se receptet till vänster)












 

Dubbelpanerad rödspätta

Ingredienser för 4 personer:
600 gram rödspättafilé(er)
2 st ägg
2 dl mjöl
2 dl ströbröd (alternativt Panko)
smör eller olja

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen
  2. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop med en gaffel. Häll ströbröd  och mjöl på två olika tallrikar.
  3. Vänd rödspättafilérna först i mjölet sen i de vispade äggen och sist i ströbrödet.
  4. Hetta upp en stekpanna med olja eller smör och stek fiskbitarna på meddellåg värme tills båda sidor får en fin gyllenbrun stekyta.
  5. Serveras med kokt potatis, sallad och skirat smör över fisken.


Remouladsås passar utmärkt till fisken också.

Grillad tonfisk

  1. Pensla tonfisken med olivolja och krydda med salt och peppar. Doppa kanterna i sesamfrön.
  2. Grilla fisken på hög värme ca 2 minuter på varje sida till 50° innertemperatur. Eller stek i stekpanna.

Servera med färsk sallad, ungsbakad potatis/sötpotatis, ljummen sallad eller t.ex mangosalsa, syltad rödlök, syltad ingefära och chilimajo.

Mangosalsa
1 mango
1 avokado
2 tomater
1 liten gullök
lime
2 msk vit balsamvinäger
4 msk olivolja
1 knippe koriander
1/2 chili

Tärna avokado, mango och tomater till tärningar och hacka lök, koriander och chilin smått. Blanda allt och tillsätt olja, lime, vinäger samt salt och peppar.

 

Grillade scampispett

Ingredienser:
1 rödchili
1 citron
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Finhacka chili och pressa vitlöksklyftorna. Blanda chilin och vitlöken med oljan och riv ner citronskalet samt tillsätt salt och peppar.
  2. Lägg scampispetten i en ugnsform tillsammans i marinaden och låt stå några timmar för bästa smak. Vänd spetten några gånger så båda sidor blir marinerade.
  3. Grilla scampispetten ca 2 minuter på varje sida. Servera direkt! 

Hummer

  1.  Sätt ugnen på 250°, grillfunktionen
  2. Börja med att klyva din hummer på mitten, på längden, genom att trycka knivspetsen genom huvudet och jobba ned mot stjärten.
  3. Knäck hummerklorna genom att hugga med kniven. Akta fingrarna.
  4. Blanda rumstempererat smör med vitlök och salt
  5. Smeta på smöret på hummer halvorna.
  6. Gratinera i ugnen tills smöret smält in i hummern ca 5-7 minuter
Man kan även toppa med hackad persilja eller lägga över grillad citron över hummern  om man vill.

Fjällröding

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Lägg rödingfiléerna med skinnsida neråt på plåt eller ugnssäker form och krydda med salt, vitpeppar och lite strösocker. Alternativt med en liten smörklick ovanpå också.
  3. Ugnsbaka rödingen i ca 12minuter, håll koll så fisken inte blir bränd ute i kanterna. Mitten av ugnen rekommenderas.
 Servera med valfri tillagning av potatis, sallad samt en kall sås på crème fraiche, färsk dill och gräslök.
  • Crème fraiche finns med färdiga smaker så som Franska örter och Safftran & Tomat. Som är perfekt att lägga som ett täcke över rödingen och in i ugnen. 




 

Räk ceviche

Ingredienser:
Skalade räkor
Salma lax
1 mango
1 avokado
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
Lime
Koriander

Gör så här:
  1. Skala räkorna, tärna lax, mango och avokadon samt hacka chili, vitlök och koriander.
  2. Blanda ihop alla ingredienser och pressa lime över.
  3. Smaka av med salt och peppar och dekorera med korianderblad

Saffrans fisksoppa

  1. Skär fisken i 3cm kuber
  2. Strimla grönsakerna, pressa vitlöken och fräs i olivolja. Tillsätt tomatpuré och fräs tills grönsakerna nästan mjuka.
  3. Tillsätt salt och peppar, kryddor, vatten, fond, vin, grädde, saffran och låt sjuda i 10 min.
  4. Lägg i fisken och sjud tills fisken är klar ca 5min. Lägg även i de skivade tomaterna och toppa med purjolök och skalade räkor.
  5. Servera soppan varm med en skiva bröd. Jättegott med ris till!
Ingredienser till 4personer:
300g Torsk
300g Lax
150g Handskalade räkor
1st Purjolök
1st Fänkål
3st Morötter
2st Palsternacka
2st Vitlöksklyfta
2msk Tomatpuré
2dl Vatten
3dl Vitt torrt vin
5dl Grädde
2 Paket saffran
1tsk Timjan
Chiliflakes
3msk Fond (Hummerfond el. Skaldjursfond)
Körsbärstomater

Våra favorit scampispett

  1. Tina scampispetten i kylen under natten eller snabbtina försiktigt i ljummet vatten
  2. Lägg spetten i en form och häll på rapsolja så det täcker spetten samt Tiger Sause av märket Try Me samt salt, svartpeppar och chilipulver/flakes.
  3. Vänd runt och låt marineras i ca30 minuter
  4. Grilla ca 2-3 minuter på varje sida
  5. Servera med ris och en kall sås av créme fraiche, sweet n chili sås (Ej tomatbaserad utan den man har till kyckling och ris)
  6. Vi rekomenderar varmt Rydbergs potatissallader, orginal, purjolök eller grillsmaken chili/paprika