Leverans: 1-3 dagar (Stockholm)

Fri leverans i hela Stockholm!

Färsk fisk direkt hem till din dörr.

Fri leverans i hela Stockholm!

Tips!

  • Välj kräftfond efter tid och smak – den avancerade ger mer djup, den enkla sparar tid.
  • Skumma kräftsåsen precis innan servering – för bästa volym.
  • Ös gösen med smöret under stekning för saftigare fisk och fylligare smak.

Kräftskum på två sätt till smörstekt gös – från vardag till gourmet

Kräftskummet tillför en lyxig och krämig dimension. Här hittar du både en enkel och en avancerad version av kräftskummet så du kan välja vilken nivå av utmaning som passar bäst.

​​​​​​​För 4 person

INGREDIENSER

Gösfiléer:

  • 4 st gösfiléer (ca 150–200 g per filé alt. 2 st stora 400g per filé)
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning

Ugnsbakade grönsaker:

  • 500 g potatis (gärna små delikatesspotatisar)
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk akaciahonung
  • Salt och peppar

Kräftskum (avancerat):

  • 300 g kräftor (med skal för fonden)
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl skaldjursbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar

Kräftskum (enkelt med fond):

  • 2-4 msk Touch of Taste hummer- eller skaldjursfond 
  • 2 dl vatten
  • 2 st schalottenlökar
  • 1/2 st rödchili
  • 4 dl grädde
  • 3 dl vitt vin (gärna ett tort
  • 1.5 msk maizena
  • Salt och peppar

Förberedelsetid: 20 minuter

Tillagningstid: 50 minuter

Total tid: 1 timme  (eller upp till 1 timme 30 minuter om du gör det avancerade kräftskummet)

​​​​​​​

INSTRUKTIONER

Ugnsbakade grönsaker:

  1. Förbered grönsakerna: Skala och skär potatisen, morötter, palsternackor och även blomkål i jämnstora bitar.
  2. Glasering: Vänd runt grönsakerna på en bakplåtspappersklädd plåt tillsammans med olivolja, akaciahonung, salt och peppar.
  3. Ugnsbaka: Grädda i ugnen på 200°C i ca 25–30 minuter tills de är mjuka och gyllenbruna

Kräftskum (avancerat):

  1. Kräftfond: Skala kräftorna och spara skalen. Hacka schalottenlök och vitlök.
  2. Stek skalen i en gryta tillsammans med löken, vitlöken och tomatpurén i lite smör tills allt får färg.
  3. Häll på vinet och låt det koka upp. Tillsätt buljongen och låt sjuda i ca 10 minuter. Sila bort skalen och behåll buljongen.
  4. Tillsätt grädden i buljongen och låt sjuda tills det reducerat något. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skumma upp såsen med en stavmixer precis innan servering, och lägg i kräftstjärtarna precis innan du häller upp.

Kräftskum (enkelt med fond):

  1. Fräs scharlottenlök och chili i smör i på medelhög värme utan att det tar färg.
  2. Tillsätt vittvin och låt reducera tills ca hälften återstår. 
  3. Häll i fond, vatten, grädde. Red eventuellt av till önskad konsistens med maizena.
  4. Smaka av med salt och peppar och skumma upp med stavmixer innan servering. 

Smörstekt gös:

  1. Hetta upp en stekpanna och smält smör. Lägg i några kvistar färsk timjan för smak.
  2. Stek gösfiléerna i smöret på medelhög värme i ca 3–4 minuter per sida tills de är gyllene och genomstekta. Ös dem med smöret medan de steks.
  3. Ta av fisken från värmen och låt den vila under folie.

Lägg upp de smörstekta gösfiléerna tillsammans med de honungsglaserade grönsakerna på tallriken. Häll kräftskummet runt fisken och garnera med lite färsk dill och eventuellt kräftstjärtar.

Det här är en maträtt som hyllar svenska råvaror och som är perfekt till både vardag och festliga tillfällen. Smaklig måltid!

Fler utvalda recept

Löjromschips

Se receptet här →

Råraka med Kalix löjrom

Se receptet här →

Krustader med löjrom

Se receptet här →

Pinsa med Kalix löjrom och Västerbottensost

Se receptet här →