Leverans: 1-3 dagar (Stockholm)

Fri leverans i hela Stockholm!

Färsk fisk direkt hem till din dörr.

Fri leverans i hela Stockholm!

Tips!

  • Stek dem bara i 2-3 minuter per sida för att få dem perfekta – saftiga och inte sega.
  • Låt scampin marinera i kylskåpet i 1-2 timmar för att få en ännu mer intensiv citronsmak.
  • För en extra kick kan du addera lite hackad röd chili i marinaden för att ge rätten lite hetta.

Scampi med vitlök och citron – Enkel och smakrik rätt

En frisk och smakrik rätt med saftig scampi, vitlök och citron – perfekt för en snabb och festlig middag.

För 4 personer

INGREDIENSER

  • 500 g scampi 
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1–2 citroner (saft och zest)
  • En handfull färsk persilja (grovhackad)
  • Salt och svartpeppar
  • Citronklyftor till servering

Förberedelsetid: 10 minuter
Marineringstid: 30 minuter – 2 timmar
Tillagningstid: 6 minuter
Total tid: 46 minuter – 2 timmar och 16 minuter (inklusive marinering)

INSTRUKTIONER

  1. Förbered scampi:
  • Om du använder frysta scampi, låt dem tina långsamt i kylen över natten. 
  1. Gör marinaden:
  • I en stor skål, blanda olivolja, finhackad vitlök, saften från 1–2 citroner samt rivet citronskal (zest) från en citron.
  • Smaka av marinaden med en nypa salt och några drag på pepparkvarnen. Rör om väl.
  1. Marinera scampi:
  • Lägg scampin i skålen med marinaden och blanda så att de täcks ordentligt.
  • Täck skålen med plastfolie och låt scampin marinera i kylskåpet i minst 30 minuter och upp till 2 timmar för att maximera smaken.
  1. Stek scampi:
  • Värm upp en stor stekpanna på medelhög värme. När pannan är varm, tillsätt scampin tillsammans med marinaden.
  • Stek scampin i ca 2–3 minuter på varje sida, eller tills de blir genomskinliga, rosa och lätt krullade. Var noga med att inte överkoka dem för att undvika att de blir sega.
  1. Servering:
  • När scampin är klara, ta bort dem från värmen och strö över grovhackad färsk persilja.
  • Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Servera med citronklyftor vid sidan om för extra pressad citronsaft vid servering.

Tips: Blanda ihop crème fraiche, sweet chili sås, salt och peppar så har du en otrolig dressing som passar utmärkt till scampi! De passar även väldigt bra med ris för en mer mättande måltid.

Fler utvalda recept

Vitlöksmarinerad ugnsbakad lax

Se receptet här →

Hälsosam lax med havreris, wakame och avokado

Se receptet här →

Ugnsbakad lax med honung, örter och citron

Se receptet här →

Stekt lax med krispig savoykål och kantareller

Se receptet här →