Fjällröding

För 4 personer

INGREDIENSER

  • 2 st stora filéer fjällröding
  • 1 st rödbeta
  • 1 st polkabeta
  • 1 st morot
  • 200g kantareller
  • Bladsallad
  • Lingon
  • Smör till stekning
  • Salt och peppar

HOLLANDAISE

  • 250g smör
  • 2 st äggulor
  • 1 msk citron saft
  • 1 msk vatten

INSTRUKTIONER

Fjällröding
  • Sätt ugnen på 175°
  • Lägg rödingfiléerna med skinnsida neråt på plåt eller ugnssäker form och krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar. Alternativt med en smörklick ovanpå.
  • Ugnsbaka rödingen i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, tills innertemperaturen är ca 50°. Håll koll så fisken inte blir bränd ute i kanterna. 
  • Går även att steka i stekpanna på medelhög värme i rikligt med smör, skinnsidan nedåt och håva upp smör ovanpå fisken tills den är genomstekt.
  • Servera med valfri tillagning av potatis, sallad samt en varm romsås eller kall sås på crème fraiche, färsk dill och gräslök.​​​​​​​
Hollandaise
  • Smält smöret och ställ åt sidan för att kallna.
  • Värm upp äggulorna med citron och vatten i en kastrull till 66°. Vispa hela tiden.
  • Tillsätt sedan smöret i en tunnstråle under omrörning tills såsen blivit tjock och blank.
  • Smaka av med salt.
Tillbehör
  • Skiva upp grönsakerna och smörstek tillsammans med kantarellerna.
  • Servera rödingen med de smörstekta grönsakerna och toppa med lingonen.
  • Vill man ha något mer till så funkar både potatismos eller klyftpotatis underbart till rödingen.